We besteden schoolbreed veel aandacht aande basisvaardigheden lezen, taal, schrijven en rekenen.
Leesonderwijs
Goed leesonderwijs vinden wij belangrijk. Binnenhet leesonderwijs onderscheiden we de volgende vormen: leesbeleving, begrijpend lezen en technisch lezen.
Technisch lezen Bij technisch lezen gaat het om het (hardop) lezen van woorden of een tekst, met de nadruk op zorgvuldigheid en tempo.
Begrijpend lezen Bij het onderdeel begrijpend lezen gaat het erom dat je begrijpt wat je leest, informatie weet te vinden en die kunt verwerken. Leren lezen gebeurt klassikaal, maar ook in kleine groepen. Dagelijks wordt op een vast moment door alle groepen gelezen. Leerlingen worden eventueel begeleid door een leerkracht, een tutor (een leerling uit groep7 of 8) of een ouder. Regelmatig testen we het leesniveau van de kinderen en stemmen we oefenvormen af op de behoefte van het individuele kind.
Leesbeleving We vinden het heel belangrijk dat leerlingen lezen ook leuk vinden. Met het onderdeel leesbeleving willen we het leesplezier bevorderen en interesse wekkenvoor kinderliteratuur
en -poëzie. Onze schoolbibliotheek houden we daarom up to date.
BOUW!
Wanneer wij signaleren dat leerlingen mogelijk risico lopen op problemen met lezen en spellen bieden wij BOUW! aan. Dit programma is gericht op het voorkomen van leesproblemen.
Deze pro-actieve benadering is effectiever dan remediëren wanneer er al achterstanden zijn ontstaan. Indien nodig starten we hiermee met leerlingen van de groepen 2 en 3.
Leesbeleidsplan We beschikken over een leesbeleidsplan waaruit jaarlijks speerpunten geformuleerd worden. Het komend schooljaar zal er extra aandacht zijn voor begrijpend lezen. We gaan aan de slag met een nieuwe opzet die gericht is op close reading. Doel is het nog beter kunnen begrijpen van teksten.De verantwoordelijkheid voor de uitvoering ligt bij de leesspecialist. Belangrijke activiteiten zijn:
Het analyseren van toetsgegevens en het handelen daarna in de groep.
Begrijpend lezen meerintegreren in andere vakken, zoals de zaakvakken (aardrijkskunde, geschiedenis etc.).
Strategieën die worden aangeleerd met de methode ‘Nieuwsbegrip’ worden toegepast bij andersoortige teksten.