KBS Sint Victor is een middelgrote school in de wijk Driehuizen in Apeldoorn en is onderdeel van de Veluwse Onderwijsgroep. In ons moderne schoolgebouw hebben we ruimte om elf groepen onderwijs te bieden. In de multifunctionele hal zijn meerdere flexibele werkplekken.
De snelle ontwikkelingen op het gebied van technologie vragen van het onderwijs om daarop in te spelen. Wij vinden het daarom belangrijk om met ons onderwijs het analyserende en creatieve denkvermogen van de leerlingen aan te spreken en te ontwikkelen. Daar beginnen we al mee bij de kleuters!
De Nederlandse overheid heeft voor het schooljaar geld beschikbaar gesteld om het onderwijs duurzaam te versterken. Dit doen wij door planmatig inzetten van deze gelden. Onderwijsassistenten werken in kleine groepjes met leerlingen en ondersteunen de leerkrachten in de klassen.
De Sint Victor doet er alles aan om kinderen een veilig gevoel te geven op school. We hanteren daarbij de principes van de Kanjertraining (zie ook www.kanjertraining.nl). Kinderen krijgen hiermee bagage om op een prettige en sociale manier met elkaar om te gaan.
Cognitief getalenteerde leerlingen kunnen bijzondere aandacht krijgen als zij ondersteuning nodig hebben in hun leerproces. Voor deze leerlingen is er een Eureka groep onderbouw of Eureka groep bovenbouw. Ook is er voor cognitief getalenteerde leerlingen mogelijkheid om extra uitdaging aan te gaan. Zo is er voor de leerlingen met een taaltalent de mogelijkheid om, vanaf groep 5, Spaanse les te volgen. Daarnaast is er vanaf groep 5 de mogelijkheid voor leerlingen met een rekentalent lessen programmeren te volgen. Binnen de eigen klas wordt er ook verrijkte lesstof aangeboden.
Passend onderwijs wordt geboden aan alle leerlingen. Dit doen wij door het toepassen van het geleerde in de klas te faciliteren en op niveau aan te bieden. Daarnaast is ondersteuning door een onderwijsassistent mogelijk en is er regelmatig overleg met het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Apeldoorn om te onderzoeken welke ondersteuning/begeleiding het meest passend is.
Het schooljaar 2022-2023 staat in het teken het implementeren van de nieuwe onderwijsontwikkelingen, waarin het team de afgelopen twee jaar getraind is. Door corona heeft dit proces wat vertraging opgelopen. Hieronder leest u welke ontwikkelingen dat zijn.
Spelend en ontdekkend leren
Het spelend en ontdekkend leren is voor de groepen 1-2 inmiddels ingevoerd en ook bij groep 3 zal dit geïntroduceerd worden, de leerkrachten krijgen hiervoor scholing.
Zelfregulatie
De afgelopen twee jaar heeft voor de leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 het ontwikkelen van zelfregulatie centraal gestaan. Dat wil zeggen dat de leerlingen inzicht hebben in hun leerdoelen en in de manier waarop ze die kunnen behalen. Dit blijft ook in 2022-2023 een speerpunt, we nemen dit op in ons vaste onderwijsaanbod. De doelen van IPC, (International Primary Curriculum) zullen hierbij centraal staan. Informatie over IPC kunt u vinden onder Wereldoriëntatie.
Rekenonderwijs
In het rekenonderwijs wordt het werken met handelend rekenen (met behulp van materialen) geïntegreerd in Snappet en ook dit gaan we opnemen in ons vaste onderwijsaanbod. Hiervoor hebben de leerkrachten het afgelopen jaar de cursus Met Sprongen Vooruit gevolgd.
Burgerschap
Burgerschap wordt een verplicht vak in het primair onderwijs. Wij hebben hierover met het team gesproken en een visie ontwikkeld. Vanuit Kanjer en IPC gaan wij lessen burgerschap aanbieden. Naast dit aanbod willen wij schooljaar 2022-2023 extra aandacht besteden aan het thema ‘Diversiteit’ in brede zin. Het is onze bedoeling om de activiteiten die we gaan ontwikkelen in te bedden in onze huidige onderwijscurriculum, zodat er in de toekomst blijvend aandacht blijft voor dit belangrijke thema.